pinot noir
Posted By admin Posted On

Pinot Noir er blandt verdens ældste druer


Pinot Noir druen er berømt og kendt af vinkendere over hele verden. Druen stammer oprindeligt fra den berømte franske vinregion Bourgogne, men dyrkes nu rigtig mange steder i verden.

Dyrkes over hele verden

Vin fra Pinot Noir kan købes alle steder, hvor der føres alt i vin. Druen er blandt de ældste druesorter i verden og er ofte kaldt for vindruernes dronning. Den kan spores helt tilbage til før vores tidsregning, og har altid haft et ry for at være en kvalitetsdrue. Allerede da romerne invaderede Frankrig i det første århundrede før Kristus, vakte druen stor glæde.
Pinot Noir beskrives ofte som raffineret, elegant og stilfuld i smagen, og kan virkelig henrykke. Det er en af verdens bedste druesorter til vin. Oprindeligt kommer druen fra den franske vinregion Bourgogne, hvor den har været med til at give regionen sig gode ry for at producere kvalitetsvine og være blandt verdens bedste rødvinsdistrikter.

rød pinot noir

Klonet

Pinot Noir er blevet klonet i mange former, og kan nu derfor dyrkes over det meste af verden. Desuden er det en skrøbelig drue, der er meget letpåvirkelig overfor klimaforhold og måden den bliver dyrket på. Derfor kan en Pinot Noir smage meget forskelligt afhængig af, hvor den er dyrket. Pinot Noir har altid sit regionale præg. Der dyrkes blandt andet Pinot Noir i Tyskland, i Italien, New Zealand, Australien og USA. Og man skal være opmærksom på at det er en drue, der blomstre sent, modnes tidligt, og i øvrigt er meget følsom for temperaturudsving. I USA fik vin lavet på Pinot Noir et stort boost ved filmen Sideways fra 2004, hvor hovedpersonen taler varmt om Pinot Noir og knapt så positivt om vin lavet på druen Merlot.

Pinot Noir rødvine

Lige meget hvor en Pinot Noir rødvin bliver produceret, kan man trods forskellene altid genkende nuancerne af skovbund og bær som hindbær, tranebær og ribs. Det er et klart karakteristika for druen. Nogen betegner en vin på Pinot Noir som tynd og simpel andre for at være elegant og kompleks.

God til fransk mad

En vin lavet på Pinot Noir er aldrig mørk i farven, men har en lidt lys farve. Den kan nydes ung, men kan typisk og godt ligge 8-10 år. En Pinot Noir vin er ofte rigtig god sammen med franske klassiker som com au vin eller boeuf bourguignon. Det kan også være til and og lammekølle. Hvis man er til fisk er det laks, man skal kombinere med en vin lavet på Pinot Noir.

Vinen er ikke god til desserter og søde sager eller til mad med stor syreindhold, som der er i tomater eller citrusfrugter.

Dom Perignon laves på Pinot Noir

I øvrigt bruges Pinot Noir og til at lave den meget dyre og eksklusive Dom Pérignon champagne. Dom Pérignon levede mellem 1638 og 1711, og var manden, der opfandt champagne. I hans nedskrevne opskrifter er det tydeligt at han havde stor kærlig til Pinot Noir.

Til Dom Pérignon champagne bruges nu en blanding af Chardonnay og Pinot Noir. De to druer er i øvrigt meget tæt beslægtet.